Tipy pro vaše podnikání

CCS zdražuje. Vezme si i přes 2 Kč za každý natankovaný litr

23.05.2016
Při platbě kartami karetních společností (např. CCS či DKV) za natankování každého litru musíte zaplatit servisní poplatek. A jak upozorňuji Hospodářské noviny, tento poplatek u CCS v poslední době opakovaně roste. Přečtěte si celý článek, který uvádíme níže. 
 
Zdroj: Hospodářské noviny, 2016. Autor: Roman Šitner. Zde si můžete otevřít původní článek
 
Od podzimu už podruhé upravuje CCS své ceny poplatků směrem vzhůru. Důvodem je klesající cena paliva. Firma si účtuje část poplatků složkou, která je navázaná na aktuální ceny na trhu. Z tankování kartou CCS platí klienti poplatek i více než 2 koruny z načerpaného litru paliva. Většina klientů firmy ale používá karty s měsíčními poplatky. Těch se změna ve výpočtu poplatku netýká. V roce 2014 řidiči přes karty CCS natankovali palivo za 15,7 miliardy korun.

Od podzimu už podruhé upravuje CCS své ceny poplatků směrem vzhůru. Důvodem je klesající cena paliva. Firma si účtuje část poplatků složkou, která je navázaná na aktuální ceny na trhu. I když na první pohled ceny nezměnila, upravila způsob výpočtu "navýšení". A její klienti, kteří využívají standardní tarif, si tak připlatí.
 
Ceny změnila drobná úprava formulace v druhé poznámce pod čarou u ceníku. Navýšení servisního poplatku se nově nepočítá z průměrné ceny paliva nad 15 korun, ale nad deset korun.  Při cenách nafty 27 korun za litr jde o navýšení ze 70 haléřů na korunu. K tomu je třeba připočítat další poplatky.
 
"Výše poplatku dlouhodobě vychází z vývoje cen pohonných hmot a nutnosti udržovat míru nutných investic," říká šéf CCS Jan Polívka. Ten také upozorňuje, že se změna týká jen menší části klientů a většina používá produkty s měsíčními platbami.
 
Firma zdražovala i v listopadu, tehdy ve stejné poznámce v ceníku upravila sazbu ze dvou na tři haléře z každého padesátníku, o který je palivo dražší než 15 korun. Tento nepříliš srozumitelný poplatek je již větší než ty, které jsou v ceníku jasně formulované. Velké firmy platí z natankovaného litru jasně stanovený poplatek 43 haléřů, ty malé pak 80 haléřů. Ten se ale díky obsahu poznámky v ceníku navyšuje o další korunu.
 
Klienti si mohou vybrat z řady tarifů. Některé vychází z pevné měsíční částky, další počítají s procenty z ceny natankovaného paliva. Zmíněný standardní tarif pak kombinuje více složek – jak jasnou částku z  natankovaného litru, tak částku podle ceny paliva na trhu. Před rokem, i když stál litr nafty 31 korun, byl tento poplatek 60 haléřů z litru, po dvou úpravách výpočtu ale dnes i při ceně pod 27 korunami platí firmy o dvě třetiny více. Společnost CCS také získává provize od sítí čerpacích stanic a má i procenta z dalších nákupů CCS kartou.
 
Společnost CCS zažívá růst. Její klienti rozšiřují vozové parky a více jezdí, konkrétní výsledky ale zatím nebyly zveřejněny. Vyšší příjmy firma plánuje i letos. V roce 2014 řidiči přes karty CCS natankovali palivo za 15,7 miliardy korun a firma na poplatcích za tankovací karty a další služby inkasovala 770 milionů a dosáhla čistého zisku 140 milionů. Loňská ziskovost by měla být podobná.
 
 

 

Tankovací karty

uzivatel_zmena_prihlaseni