Tipy pro vaše podnikání

Začínám podnikat - bude pro mě vhodnější podnikat jako živnostník nebo "eseróčko"?

16.08.2013

Přihlásit se k odběru tipů a novinek


TIP - Začínám podnikatPřišli jste se zajímavým nápadem, který by se dal dobře zpeněžit, nebo jste nalezli nezaplněnou díru na trhu? Výborně – čas vzít věci do vlastních rukou a začít podnikat. Prvním krokem vstříc budoucímu obchodnímu úspěchu je jistě volba vhodné právní formy. Nejčastěji budete jako začínající podnikatel volit mezi „osobou samostatně výdělečně činnou“ (tzv. OSVČ) nebo „eseróčkem“ (společností s ručením omezeným - s.r.o.), a proto stručně představíme plusy a minusy obou variant.

OSVČ…

…ručí za závazky plynoucí z podnikání celým svým majetkem. Případné dluhy společnosti budete muset uhradit i ze svého soukromého majetku.

je nejvhodnější pokud je vaše role nezastupitelná - podnikání stojí a padá s vaší osobou. Nabízíte svou jedinečnou, na případné společníky nepřenositelnou, schopnost či službu a nemáte v plánu najímat zaměstnance. Veškeré výnosy z podnikání náleží po zdanění pouze vám.

…nabízí nižší byrokratickou zátěž při rozjezdu podnikání i v jeho průběhu. OSVČ nepotřebuje základní kapitál, nemusí sepisovat zakladatelskou smlouvu a žádat o zápis do obchodního rejstřík. Během podnikání nevede účetnictví se zvláštním bankovním účtem, nevydržuje sídlo firmy, nepředkládá účetní uzávěrku nebo výroční zprávu.

Podnikající se společností s ručením omezeným…

…ručí za závazky společnosti jen do výše nesplaceného základního kapitálu, tedy do výše 200 000 Kč. Váš soukromý majetek i majetek vašich společníků zůstává mimo hru.

…jsou zastupitelní, jelikož může existovat více jednatelů jednoho s.r.o. Podnikání tak nebude ohroženo např. v případě nemoci jednoho z představitelů společnosti. Na druhou stranu se musíte dělit o zisk podle společenské smlouvy a mezi společníky mohou vzniknout neshody.

…představují pro zákazníky a firmy důvěryhodnější subjekt, než podnikající OSVČ, i když by za onou s.r.o. ve skutečnosti stála taktéž pouze jedna osoba. Se statusem obchodní společnosti lze rovněž lépe shánět zdroje dalšího kapitálu, např. pomocí vkladů do základního jmění společnosti, fúzemi atd.

Víte, že…

… v 1. pololetí roku 2013 se počet živnostenských oprávnění zvýšil o 38,2 tis. (o 1,2 %) – z toho 22,6 tisíc u fyzických osob (OSVČ) a 15,6 tisíc u právnických osob.

Nástroje pro získávání zakázek

Ať už jste zvolili podnikání formou OSVČ či „s.r.o.", ve vašem byznysu vám pomohou nástroje pro získávání zakázek AXImarket. Začněte registrací do Centrálního registru firem, kde můžete díky propracovanému firemnímu profilu profesionálně prezentovat své akční nabídky, vytvářet slevové kupony a podporovat návštěvnost vlastních webových stránek. Pak už jenom těžíte z ověřených poptávek a veřejných zakázek na míru vašemu podnikání.

Staňte se členem silné Nákupní aliance

Při jednání s dodavateli asi velmi brzy zjistíte, že jste pro ně „jen malý podnikatel“ a nezískáte tak přístup k množstevním slevám, pomocí kterých šetří své náklady velké korporace. Proč se toto učit na vlastní kůži? Udělejte to, co už udělaly další tisíce malých podnikatelů, které trápilo to samé.  Vstupte do programu Nákupní aliance, čímž získáte přístup k VIP cenám služeb a zboží hromadně vyjednaných silou desítek tisíc firem. Můžete tak například získat 1 Kč slevu na každý litr natankovaných pohonných hmot, kterou běžně dostávají pouze firmy s měsíční výtočí přes 30 000 litrů.

To ale není zdaleka vše. Chcete, aby vaše firma byla vidět i na Google Mapách a sociálních sítích? Kontaktujte nás na info@axigon.cz a zjistěte, jak nejlépe propagovat své podnikání, ušetřit na provozních nákladech a mnohem více.

Vy podnikáte, my se staráme.
Váš AXIGON

Kdo jsme:

  • AXIGON.CZ je podnikatelský portál, který malým a středním podnikatelům pomáhá efektivně snížit provozní náklady a získat nové zakázky.
  • Od roku 2005 provozujeme Centrální registr firem (do dubna letošního roku jako partner Hospodářské komory ČR). 
  • Máme kolem deseti tisíc členů sdružených do silné Nákupní aliance, o které se stará tým 30 poradců pro firemní klientelu. 
  • AXIGON patří do stejné finanční skupiny jako Karlovarská Korunní  a Dermacol. 

 

Přihlásit se k odběru tipů a novinek


 

Tankovací karty

uzivatel_zmena_prihlaseni